Didi ‘Sir Didi’ Gregorius heeft opnieuw een contract getekend bij de Philadelphia Phillies. Vorig jaar tekende Gregorius een éénjarig contract bij de Phillies, om zijn waarde op te krikken. Zijn goede prestaties in het afgelopen jaar worden beloond met een nieuw tweejarig contract om uit te blijven komen voor de club uit ‘The city of brotherly love‘. Gregorius tekent een contract in dezelfde week als zijn twee meest voorname concurrenten voor de korte stop positie op de vrije markt, Simmons en Semien. Van de drie tekent Gregorius het meest lucratieve contract, toch zou hij misschien stiekem toch hebben gehoopt op een langer lopend contract.

Gregorius in Philly

Didi Gregorius debuteert in 2012 op 22 jarige leeftijd in de Major Leagues namens de Cincinnati Reds, maar hij breekt pas echt door bij de Yankees in 2017. Twee ruiltransacties hebben er dan voor gezorgd dat hij na één jaar bij de Reds en twee jaar Arizona bij de Yankees terecht is gekomen. Vanaf zijn debuut wordt de Nederlander geprezen om zijn defensieve werk, maar op dat moment twijfelen kenners nog wel over zijn offensieve kwaliteiten. Echter, In New York ontwikkeld Gregorius zich stormachtig en hij ontpopt zich tot een bovengemiddelde slagman met een  109 WRC+ in 2017 gevolgd door een 122 WRC+ in 2018 (Een WRC+ boven de 100 is bovengemiddeld).

In zijn succesvolle jaren 2017 en 2018 wordt Gregorius gezien als de lang verwachte opvolger van clublegende Derek Jeter. De verwachting is dan ook dat Didi in 2019 een meerjarig en lucratief contract gaat tekenen bij de Yankees. Het loopt helaas anders. Blessures gooien roet in het eten. Nadat hij halverwege 2019 terugkomt van een langdurige revalidatie als gevolg van een uitgevoerde Tommy John operatie komt hij niet lekker in zijn ritme. Het gevolg is een relatief matig jaar en geen nieuw contract bij de Yankees.

Ondanks dat de Yankees besluiten om niet met Gregorius verder te gaan hoeft hij over interesse niet te klagen. De vurig gehoopte langlopende en lucratieve verbintenis zit er niet in, maar hiervoor in de plaats kiest de korte stop voor een éénjarig contract bij de Philedelphia Phillies. Het idee is om in 2020 goed te presteren en daarmee zijn waarde te vergroten om zodoende een betere deal te kunnen sluiten in de winter van 2020-21.

En een goed jaar is het geworden! Ondanks de corona problematiek slaat Gregorius zich naar een 117 WRC+ met 10 homeruns. Helaas voor Gregorius grijpen de ambitieuze Phillies wederom naast de play-offs, waardoor zijn seizoen al vroeg is afgelopen.

Mede door de financiële gevolgen van de corona crisis komt de markt voor contractvrije spelers langzaam opgang. Clubs zijn extra voorzichtig met het uitdelen van lange en dure contracten. Ondertussen stond bij de Phillies de afgelopen maanden juist in het teken van het opschudden van de sportieve leiding van de club. Veel winnaar Dave Dombrowski is binnengehaald om de Phillies eindelijk richting de World Series te sturen. Deze wisseling van de wacht heeft ervoor gezorgd dat de Phillies lange tijd passief zijn wanneer het aankomt op het versterken van de selectie. Gelukkig voor Gregorius doet Dombrowski uiteindelijk toch een contract voorstel om Gregorius langer in Philadelphia te houden. Het bod van de Phillies blijkt het beste bod te zijn en onze landgenoot tekent een nieuw twee jarig contract ter waarde van $28 miljoen dollar.

Bron: MLB.com

Hoe past Didi bij de Phillies?

De Phillies zitten al enkele jaren in een win nu modus na het uitdelen van lucratieve contracten aan Aaron Nola, Bryce Harper en Jacob Realmute, maar succes is tot op heden uitgebleven. Het opnieuw vastleggen van Gregorius zorgt voor continuïteit in het binnenveld van de Phillies en voor bovengemiddelde offensieve productie van de korte stop positie.  In beginsel is de korte stop positie een plek waar het offensieve profiel van de speler ondergeschikt is aan zijn offensieve productie. Echter, het grote pluspunt van Gregorius is dat hij gemiddelde defensieve kwaliteiten koppelt aan een bovengemiddelde offensieve kwaliteiten.

Dave Dombrowski zal ook naar de markt hebben gekeken en een analyse hebben laten uitvoeren tussen de verschillende beschikbare spelers. Hij zal echter al snel hebben geconcludeerd dat Gregorius de best beschikbare spelers was. Simmons, enkele dagen geleden getekend bij de Twins, is in verdedigend opzicht beter, maar heeft een beneden gemiddeld offensieve productie.  Semien is op zijn beurt verdedigend minder sterk, getuige ook de geruchten dat de Blue Jays hem willen opstellen als tweedehonkman. De overige kandidaten op de vrije markt zijn van een aanmerkelijk minder niveau dan deze top drie. Daarnaast hebben de Phillies ook niet direct een nieuw talent klaarstaan dat nu de korte stop positie al kan opvullen. Talent Arquímedes Gamboa kan op termijn de opvolger worden van Gregorius, maar hij heeft nog niet boven het Double-A niveau gespeeld en is nog wel even verwijderd van de Major Leagues.  Dombrowksi lijkt dan ook een goede zet te hebben gedaan door Gregorius langer aan boord te houden.

De verwachting zijn dit jaar wederom hooggespannen in Philedelphia. Naast het vastleggen van Gregorius is Dombrowski er ook in geslaagd om catcher J.T.Realmuto langer binnen boord te houden. Gaat een diepe play-off run eindelijk lukken voor de Phillies? Laten wij het hopen voor Gregorius. Bij HNKBL.nl gaan wij zijn prestaties dit jaar in ieder geval goed in de gaten houden.

Bron: MLBtraderumors, MLB.com, Fangraphs.com, Baseball-reference.com

Bron foto : “ Didi Gregorius” by Jeffrey Hyde – Under Creative Commons license

Bron: MLB.com

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *