Project omschrijving

De meeste records zijn om na te jagen, sommige zijn om minder trots op te zijn. De twee records op naam van  pitcher Terry Felton vallen helaas beide in de laatste categorie. Terry heeft de dubieuze eer om de pitcher te zijn met de meeste toegekende verliespartijen, zonder één enkele toegekende overwinning. Zijn totale winst-verlies record is 0-16. Daarnaast is hij de pitcher met de meeste opeenvolgende verliespartijen om een Major League carrière te beginnen. De paradox? Je moet wel genoeg potentie hebben laten zien dat je zolang het vertrouwen krijgt van je coaches.

Morbi vitae purus dictum, ultrices tellus in, gravida lectus.

Source: “ Minnesota Twins Desktop Wallpaper” by Charlie Lyons-Pardue – Under Creative Commons license

AUTEUR

Chiel

CATEGORIE

Historie

DATUM

13 mei 2020

SOCIAL

HNKBLTWEET

Terry Lane Felton wordt geboren op 29 oktober 1957 in Texarkana, Arkansas. Al snel toont hij zich een veelbelovende pitcher. De Minnesota Twins erkennen het talent en draften de dan achttienjarige Felton in de tweede ronde van de 1976 draft. In drie jaar tijd schiet de veelbelovende pitcher door het Minor League systeem van de Twins.  In deze jaren ligt zijn ERA nooit hoger dan 3.50. Echter, onderliggende statistieken laten zien dat zijn dat hij relatief veel vrije lopen weggeeft. Wel bemoedigend is zijn SO/9 en dat hij weinig home runs opgeeft.

In 1979 mag Felton aan het echte werk ruiken wanneer hij 2 innings pitcht als reliever. In het daaropvolgende jaar, 1980, maakt hij zijn opwachting als startende pitcher voor de Twins. In totaal begint hij vier wedstrijden en hij krijgt in alle partijen het verlies toegekend. Het is een pittige kennismaking met het Major League niveau. Dit jaar pitcht hij naar een 7.13 ERA, zei het met een meer respectabelere 4.34 FIP.

Op weg naar het record!

Het seizoen 1981 geldt als een teleurstellende voor Felton, want hij pitcht het hele jaar in Triple-A. In 1982 krijgt hij een hernieuwde kans om te laten zien wat hij kan in de Majors. Dit is het seizoen waarin hij definitief het negatieve record vestigt van meest opeenvolgende nederlagen zonder overwinning en  meeste opeenvolgende nederlagen aan het begin van een major league carrière. Afwisselend als startende pitcher en reliever neemt hij deel in 48 wedstrijden. Uiteindelijk krijgt Felton in 13 wedstrijden een verlies aangerekend. In de overige wedstrijden waarin hij deelneemt wordt hem geen beslissing aangerekend. Dit maakt dat Felton 16 verliespartijen op zijn naam heeft staan tegenover 0 winstpartijen. Dit jaar pitcht hij naar een 4.99 ERA en een 5.19 FIP. Zowel zijn BB/9 als zijn SO/9 is in dit jaar bovengemiddeld. Zijn 7.01 SO/9 is bemoedigend, maar een BB/9 van 5.81 gaat elke pitcher in de problemen brengen.

Nooit meer een nieuwe kans

Na 1982 is het voorbij met de Major League carrière van Felton. Hij pitcht nog twee jaar in de Minors, maar nimmer zal hij meer de kans krijgen om zijn eerste overwinning te behalen op het Major League niveau. Het is niet raar om te denken dat Felton lang werd gezien als een veelbelovend talent en dat hij hierdoor zolang de kans kreeg om zich te ontwikkelen. Hij was immers jong toen hij zijn debuut maakte en zelfs bij zijn laatste wedstrijd op het Major league niveau was hij nog maar 24. Helaas voor hem heeft hij de controle over zijn pitches nooit dusdanig ontwikkeld dat hij minder vrije lopen opgaf. Het is aannemelijk dat zijn bovengemiddelde SO/9 ervoor heeft gezorgd dat hij, ondanks de tegenvallende resultaten, nog in zoveel wedstrijden verscheen. Het talent was er wel, helaas ontbrak het aan controle om het talent tot volledige uiting te laten komen.