Arenado vertrekt uit Colorado! De St.Louis Cardinals hebben een akkoord met de Colorado Rockies om ster derdehonkman Arenado over te nemen van de Rockies. Het was al langer bekend dat het rommelde in de relatie tussen de Rockies en hun sterspeler over de koers van de organisatie en General manager Jeff Bridich zal hebben geoordeeld dat het niet meer goed ging komen tussen beide partijen en heeft besloten de pleister van de wond te trekken en Arenado te ruilen. De Cardinals zijn na deze ruil in één klap de favoriet voor de NL Central, terwijl de rebuild in Colorado lijkt begonnen.

Rockies verliezen hun gezicht

In het voorjaar van 2019 haalden de Rockies de voorpagina’s toen zij hun sterspeler Nolan Arenado wisten te verleidden tot een 7 jarig contract ter waarde van $260 miljoen dollar. De relatie tussen de ploeg uit Colorada en Arenado leek onbreekbaar. De ploegleiding was zo overtuigd van de goede relatie dat er zelfs meerdere opt-out clausules werden opgenomen in het contract, waarvan de eerste al na het 2021 seizoen. Met behulp van deze clausule kan Arenado na het 2021 seizoen zijn contract eenzijdig opzeggen.  De Rockies waren op het moment van tekenen een ploeg die in de voorgaande twee jaren de play-offs had gehaald en General manager Bridich was ervan overtuigd dat zijn ploeg alleen maar beter ging worden. Helaas bleek de selectie, ondanks de aanwezigheid van sterke spelers als Arenado, Story en Blackmon, niet over genoeg kwaliteit te beschikken om de play-offs te halen of zelfs maar een winning record te bewerkstellingen.

De slechte prestaties van de Rockies in de afgelopen twee jaar gepaard met de houding van Bridich, om niet actief opzoek te gaan naar versterkingen, hebben ervoor gezorgd dat de onvrede bij Arenado is toegenomen. Arenado heeft tijdens interviews kenbaar gemaakt dat hij niks voelt voor een rebuild en dat hij  onderdeel wil zijn van een winnende ploeg. De acties van Bridich, die juist wel lijkt aan te sturen op een rebuild, frustreerden Arenado en de opt-out clausule na het 2021 seizoen hing als een zwaard van Damocles boven de ploeg uit Colorado. De angst dat hun sterspeler na aankomend seizoen vertrekt zonder dat de Rockies er iets voor terugzien heeft de druk opgevoerd om actief opzoek te gaan naar een ruilpartner.

Bron: MLB.com

Arenado in het grijs en rood

De uiteindelijke deal is als volgt. De Cardinals ontvangen Arenado en een geldbedrag van $50 miljoen. Op zijn beurt krijgt Arenado een extra contractjaar en een extra opt-out clausule na het seizoen 2022. De Rockies ontvangen de 27-jarige linkshandige pitcher Austin Gombers, de 20 jarige minor league derdehonkman Mateo Gil, De 22-jarige minor league derdehonkman Elehuris Montero, de eveneens 22-jarige rechtshandige minor league pitcher Tony Locey en de 23-jarige rechtshandige minor league pitcher Jake Sommers.

De deal tussen de Rockies en Cardinals is al enkele dagen bekend, maar pas vandaag afgerond. Dit komt door de complexiteit van de deal. Het contract van Arenado bevat zowel verschillende opt-out clausules als een no-trade clausule, waarmee hij elke deal kan tegenhouden. Dit betekent allereerst dat Arenado moest afzien van zijn no-trade clausule om de deal mogelijk te maken. De Cardinals hebben hiervoor onderhandeld met Arenado en hem nog een extra opt-out mogelijkheid aangeboden na afloop van het seizoen 2022 en een extra contractjaar ter waarde van $ 15 miljoen. Deze contractuele wijziging en het vooruitzicht dat Arenado met de Cardinals weer een gooi kan doen naar de playoffs heeft hem doen besluiten zijn no-trade clausule te laten vervallen.

Ten tweede hangt de opt-out clausules na het seizoen 2021 als een zwaard van Damocles boven de deal.  Normaliter levert een ruildeal met een speler van het kaliber Arenado de afscheidnemende club een aanzienlijke instroom van talenten op. Echter, door de vele opt-out clausules ontvangen de Rockies geen hoog aangeschreven talenten en om het erger te maken moest de club uit Denver ook nog een bedrag van $50 miljoen dollar naar St.Louis sturen om de deal überhaupt rond te krijgen.  Het ontvangen geldbedrag zorgt ervoor dat de Cardinals effectief weinig financieel risico lopen met deze deal. Mocht Arenado besluiten om gebruik te maken van zijn opt-out clausule dan heeft hij vanuit het perspectief van St.Louis in principe één jaar lang gratis gespeeld. Mocht hij wel zijn hele contract uitdienen dan hebben de Cardinals de komende 7 jaren plezier van een speler die zij relatief ‘goedkoop‘ hebben ontvangen, omdat de kwaliteit van hun Minor league systeem niet heel erg is aangetast met deze deal.

Het anker op 3

Nolan Arenado zorgt voor een kwaliteitsimpuls in St.Louis. De Cardinals waren in 2020 een play-off team, maar zij werden hierin al in de eerste ronde uitgeschakeld door de San Diego Padres. Na afloop van het seizoen zal General manager Mike Girsch, kijkend naar de prestaties van zijn selectie,  hebben geoordeeld dat de derdehonk positie een plek is waar een upgrade noodzakelijk is. Het derdehonk wordt gezien als een plek waar de offensieve kwaliteiten van een speler misschien wel belangrijker zijn dan de verdedigende kwaliteiten. Echter, in 2020 was de offensieve productie vanaf het derdehonk, onder andere ingevuld door Cardinals legende Matt Carpenter, beneden gemiddeld met een 97 WRC+.

De verwachting is dat Nolan Arenado, ondanks dat hij niet zijn gebruikelijke niveau heeft gehaald in 2020, ervoor gaat zorgen dat de Cardinals zowel in defensieve als offensieve categorieën bij de beste clubs uitkomt wanneer wordt gekeken naar de derdehonk positie. Arenado heeft over zijn hele carrière een 118 WRC+  en in zijn topjaren kan hij een 130 WRC+ halen. Zijn 8 golden gloves tonen aan dat hij ook in defensief opzicht een directe upgrade is ten opzichte van de op leeftijd gekomen Matt Carpenter.

De ruil voor Arenado en het feit dat de overige ploegen uit de National League Central voornamelijk kwaliteit lijken te hebben ingeleverd  zorgt ervoor dat de Cardinals in één klap de favoriet zijn om hun divisie te winnen. Met een beetje geluk kunnen de Cardinals zelfs verder komen in de playoffs. Al lijkt de selectie op het eerste oog niet sterk genoeg om echt een gooi te doen naar de World Series met ijzersterke concurrentie als de San Diego Padres en  de Los Angeles Dodgers.

[Bron: MLB.com

Een bitter afscheid

De Rockies verliezen met Arenado het gezicht van hun franchise. Een pakket met hoog aangeprezen talenten had de pijn van het vertrek van hun sterspeler kunnen verzachten. Helaas is dit de fans van de Rockies niet gegeven. De Rockies ontvangen een startende pitcher met potentie en meerdere talenten die zich hopelijk kunnen ontwikkelen tot Major League spelers.

Met Gombers ontvangen zij een pitcher die gelijk een plek in de startende rotatie kan innemen. In 2020 gooide Gombers zowel als reliever en als starter en hij noteerde hierbij een 1.86 ERA met een 3.54 FIP.  Gombers kan zichzelf ontwikkelen in een effectieve starter die waarschijnlijk genoegen zal moeten nemen met een plek aan de achterkant van de rotatie.

De talenten die de Rockies ontvangen staan niet hoog aangeschreven en Jeff Bridich zal toch hopen dat één of meerdere van deze talenten zich kunnen door ontwikkelen tot waardige Major League spelers. Het hoogst genoteerde talent op de lijst van Baseball America beste 30 talenten van de Cardinals is Montero met een veertiende plek. Locey staat op plek 26 en Gil neemt plek 28 in op de lijst. Jake Sommers komt niet op de lijst van Baseball America voor. Zowel Gil, Montero als Locey krijgen van Fangraphs een 40 Future Value toegekend. Sommers heeft nog geen scoutingswaarde gekregen bij Fangraphs, Gedraft in 2019 heeft hij als 23-jarige gespeeld op het Rookie-level niveau. De Major Leagues zijn voor hem (nog) ver weg. Het zijn stuk voor stuk talentvolle spelers, maar zij behoren zeker niet tot de absolute toptalenten.

Het gat dat Arenado achterlaat

Met deze ruil trekt Arenado de deur achter zich dicht in Colorado. De 29-jarige Arenado is gedraft door de Rockies in de 2e ronde van de 2009 MLB draft vanuit de El Toro High school uit Californië. Al snel ontpopt de derdehonkman zich als een toptalent en hij maakt al op 22-jarige leeftijd zijn debuut voor de Rockies in een wedstrijd tegen de Arizona Diamondbacks op 28 april 2013. Hij groeit in no-time uit tot een absolute ster in de Major leagues. Hij grossiert in individuele prijzen en wint maar liefst acht golden gloves (prijs voor beste defensieve spelers per positie) en wordt vijfmaal opgenomen in het All-stars team.

Bij de Rockies laat Arenado een leegte achter op het derdehonk. Het lijkt een goede mogelijkheid dat de Rockies wachten tot  de talentvolle Colton Welker klaar is om de derdehonkpositie over te nemen. De verwachting is dat Welker het seizoen begint op het Triple-A niveau en dat hij op zijn vroegst medio 2021 zijn debuut gaat maken. Een mogelijke tijdelijke oplossing is om de talentvolle korte stop Brendan Rogers door te schuiven naar het derdehonk en hem zodoende voldoende speeltijd te geven. Een andere optie is om te kijken naar nog beschikbare free-agents,  maar de fans van de Rockies zullen niet heel enthousiast worden van namen als Eric Sogard, Zack Cosart of Maikel Franco.

De geruchten gaan dat de Rockies het vrijgekomen geld willen gebruiken om korte stop Trevor Story langer aan zich te binden. De vraag is alleen of Story dit zelf ziet zitten. De rebuild lijkt definitief begonnen en het is twijfelachtig of Story het ziet zitten om nog enkele jaren vooral te spelen in een veelvuldig verliezend team, terwijl de verwachting is dat hij ook kan gaan tekenen bij ploegen die jaarlijks strijden om eremetaal. Het zou ons niet verbazen wanneer, in navolging van Arenado, ook Story ergens in de aankomende weken wordt geruild.

Bronnen: MLBtraderumors.com, Fangraphs.com, Baseball-reference.com, MLB.com

Bron foto :  Nolan Arenado” by Ian D’Andrea – Under Creative Commons license

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *